Rječnik

Nagovještaj citrusnog voća, obično limuna ili bergamot naranče.

U talijanskim barovima, ovo je ime dano osobi koja je obučena za pravljenje espressa, a koja je također zadužena za sve recepte na bazi kave: cappuccino, lattes, macchiatos, itd.

Način prikupljanja plodova kave tako što se sve uklanja s granja (trešnja, stabljika i lišće), sortiranje će se vršiti kasnije.

Prirodni ili kemijski proces koji uključuje uklanjanje kofeina iz sirove kave prije prženja. Nespresso koristi 100% prirodne metode.

Ova nota podsjeća na miris suhog drveta ili drvenih olovaka, ali i proizvoda sazrelih u hrastovim bačvama. Ponekad je povezana s mirisom crnogoričnog grmlja ili aromatičnog drveta poput sandalovine.

Kava je član obitelji Rubiaceae. Samo dvije vrste kave se uzgajaju komercijalno; Arabica (Coffea Arabica) i Robusta (Coffea Canephora).

Espresso tehnologija nastala je u Italiji 1903. godine kada je Luigi Bezzera želeći brže ekstrahirati kavu, smislio princip "perkoliranja visokog tlaka". Zbog toga ime "espresso" potječe od talijanske riječi "esprimere", što znači izraziti. Priprema pravog espressa sastoji se od prisiljavanja vode pod visokim tlakom kroz fino mljevenu kavu kako bi se veoma brzo izvukla stvarna esencija. Espresso stoga nije samo ime kave ili veličina šalice. Prvenstveno se prepoznaju gustoća njegovog tijela, bogatstvo njegovih aroma, dugotrajno prisustvo na nepcu i debljina "kreme", koji nastaju ekstrahiranjem pod visokim tlakom.

Često se osjeća na zadnjem dijelu jezika. Cikorija ili crna čokolada i kakao imaju veoma karakterističan gorak okus. Gorkost je bitna - omogućuje ostanak okusa kave u ustima.

Intenzitet kave određen je stupnjem prženja, njenim tijelom i gorkosti; on nema nikakvu vezu sa udjelom kofeina u espressu.

Kad se samelje, kava se pakira u aluminijske kapsule. Potpuno nepropustan i netoksičan, aluminij zadržava svježinu 900 aroma i okusa kave 12 mjeseci.

Kiselost je temeljni okus, koji detektira osjetilo okusa na jeziku. Poput soka od limuna, stvara živopisan osjećaj na stranama jezika. Kiselost daje kavi krepki osjećaj.

Nespresso je posvećen proizvodnji najkvalitetnije kave. Brojni testovi kontrole kvalitete se provode u više od šest ključnih faza, od odabira sirove kave u zemlji proizvodnje do distribucije Nespresso kapsula iz tvornice/proizvodne lokacije. U svakoj fazi čitavog proizvodnog procesa prženja, mljevenja i hermetičkog zatvaranja u kapsule, kava podliježe i senzornim, fizičkim i kemijskim testovima kontrole kvalitete. Ništa nije prepušteno slučaju.

Sustav ekstrakcije visokog tlaka Nespresso strojeva u kombinaciji sa svježinom i kvalitetom kave, prirodno proizvodi gustu, glatku kremu. Nakon pripreme, espresso se nastavlja razvijati. Najprije se javljaju cvjetni okusi, dok su drugi, uključivši teže, više pržene arome, sporiji. Krema je neophodna za oslobađanje i zaštitu ovih aroma. Neposredno nakon ekstrakcije, krema, koja se prirodno formira od tekuće kave i zraka, stimulira oslobađanje aroma iz šalice. Zatim, kada se smiri, uloga kreme se mijenja i ona formira "pokrivač" na kavi, sprječavajući nestanak hlapljive arome. Kvaliteta kreme daje važan prvi dojam Vašeg espressa i prirodno utječe na način na koji ga Vi doživljivate, tako što potiče Vaš apetit prije degustacije.

Mješavina nekoliko premium kava zasnovana na senzornim profilima kako bi se dobile precizne i harmonične karakteristike okusa.

Proces koji se sastoji od pretvaranja svježe prženog zrnca kave u prah. Mljevenje je faktor koji utječe na vrijeme protoka kave i njen aromatični profil.

U mokrom postupku obrade kave, trešnje se prvo operu i odvajaju. Zatim se samo sa zrelih plodova uklanja pulpa i biljni ljepak prije nego se operu i osuše. Proizvedena sirova kava naziva se "oprana".

U Indiji, kada je sirova kava izložena monsunima, zrnca nabubre i upiju vlagu, dajući kavi veoma poželjne arome.

Ove note podsjećaju na crnu čokoladu ili kakao. Ponekad su praćene suptilnim naznakama sladića.

Ove note podsjećaju na mliječne proizvode ili slatku aromu vanilije i karamele koji se nalaze u biskvitima, kolačima ili arome koje se javljaju prilikom pečenja određenih peciva.

Ovu notu izaziva miris proizvoda od zrnaca: kruh, tost ili žitarice. Ponekad je također izazivaju orašasti plodovi kao što su orasi, lješnjaci i bademi.

Opći osjećaj u ustima kad se pije određena kava.

Ovo se odnosi na sirovu kavu nakon što je obrađena mokrim postupkom.

Čak i prije nego što prinesete espresso ustima, možete namirisati arome koje se oslobađaju iz šalice. Najlakše, najdelikatnije i aromatične note uglavnom se prvo oslobađaju, cvjetne za Vivalto, note limuna za Cosi, crvenog voća za Decaffeinato. Promiješajte kavu žlicom, i teže, više pržene note će se pojaviti, note žitarica za Capriccio, drvenaste note za Romu i kakao note za Arpeggio.

Ove note razvijaju se prženjem. Opisuje miris prženog zrnca koji se oslobađa kad se priprema kava.

Proces koji se sastoji od prženja sirovog zrnca kave i omogućuje da kava razvije okuse i 900 aroma. Prženje se vrši prije mljevenja. 

Kava koja potječe sa samo jedne plantaže i nije miješana. Ovo je uvijek slučaj s Limited Edition kavama koje Nespresso nudi svake godine.

Ovaj izraz odnosi se na zrnca kave nakon obrade a prije prženja. U ovakvom obliku kava se šalje prodavačima kave kao što je Nespresso.

Ova metoda sastoji se od sušenja pulpe i ljuske trešnje kave kako bi se suho zrno lakše uklonilo ili oljuštilo. Proizvedena sirova kava zove se "prirodna" ili "neoprana".

"Tijelo" se odnosi na punoću, viskozitet i gustoću kave. Kava punog tijela daje osjećaj gustine u ustima i vrlo je očigledna. Nasuprot njoj, kava lakog tijela je vodenasta i tekuća.

Plod drveta kave. Zelene je boje, a kad sazri postaje crvena. Trešnje na istoj grani mogu različito sazrijevati.

Berba plodova kave, koja se u potpunosti radi ručno kako bi bili sigurni da su ubrani samo zreli plodovi.

Ova nota odražava okus crvenog voća (crni ribiz, grožđe, jagode, maline i borovnice). Ponekad podsjeća na druge voćne note kao što su marelice, šljive, jabuke, kruške ili breskve.