Rječnik
03.09.2018.

Espresso

Espresso tehnologija nastala je u Italiji 1903. godine kada je Luigi Bezzera želeći brže ekstrahirati kavu, smislio princip "perkoliranja visokog tlaka". Zbog toga ime "espresso" potječe od talijanske riječi "esprimere", što znači izraziti. Priprema pravog espressa sastoji se od prisiljavanja vode pod visokim tlakom kroz fino mljevenu kavu kako bi se veoma brzo izvukla stvarna esencija. Espresso stoga nije samo ime kave ili veličina šalice. Prvenstveno se prepoznaju gustoća njegovog tijela, bogatstvo njegovih aroma, dugotrajno prisustvo na nepcu i debljina "kreme", koji nastaju ekstrahiranjem pod visokim tlakom.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

03.
Sep.
2018.
Rječnik
Kiselost je temeljni okus, koji detektira osjetilo okusa na jeziku. Poput soka od limuna, stvara živopisan osjećaj na stranama jezika. Kiselost daje kavi kre...
03.
Sep.
2018.
Rječnik
Nagovještaj citrusnog voća, obično limuna ili bergamot naranče.
03.
Sep.
2018.
Rječnik
U talijanskim barovima, ovo je ime dano osobi koja je obučena za pravljenje espressa, a koja je također zadužena za sve recepte na bazi kave: cappuccino, lat...
03.
Sep.
2018.
Rječnik
Često se osjeća na zadnjem dijelu jezika. Cikorija ili crna čokolada i kakao imaju veoma karakterističan gorak okus. Gorkost je bitna - omogućuje ostanak oku...
03.
Sep.
2018.
Rječnik
Mješavina nekoliko premium kava zasnovana na senzornim profilima kako bi se dobile precizne i harmonične karakteristike okusa.
03.
Sep.
2018.
Rječnik
"Tijelo" se odnosi na punoću, viskozitet i gustoću kave. Kava punog tijela daje osjećaj gustine u ustima i vrlo je očigledna. Nasuprot njoj, kava l...
03.
Sep.
2018.
Rječnik
Ove note podsjećaju na mliječne proizvode ili slatku aromu vanilije i karamele koji se nalaze u biskvitima, kolačima ili arome koje se javljaju prilikom peče...
03.
Sep.
2018.
Rječnik
Ove note podsjećaju na crnu čokoladu ili kakao. Ponekad su praćene suptilnim naznakama sladića.
03.
Sep.
2018.
Rječnik
Kad se samelje, kava se pakira u aluminijske kapsule. Potpuno nepropustan i netoksičan, aluminij zadržava svježinu 900 aroma i okusa kave 12 mjeseci.
03.
Sep.
2018.
Rječnik
Ovu notu izaziva miris proizvoda od zrnaca: kruh, tost ili žitarice. Ponekad je također izazivaju orašasti plodovi kao što su orasi, lje&scaron...